Saanen Keçi Yetiştiriciliği

Halep Satışları Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin tıklayınız>>>

Kıl Keçisi Yetiştriciliği.
Keçilerin Kralı , Kıl Keçisidir.
tıklayınız>>>

Saanen Satışları Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin tıklayınız>>>

Keçiler Hakkında İlginç Önemsiz Şeyler!

Yrd. Doç.Dr. Ayhan CEYHAN'

• 23/6/2008 - Keçiler Hakkında İlginç Önemsiz Şeyler!

·         Dişi olan erginlere keçi, erkeğine teke, 6 aylık yaşa kadar erkek dişi keçi yavrusuna oğlak, 6-12 aylık yaşa kadar çebiç (erkek dişi), hepsine birden davar denir.

 

·         Keçiler ruminattır ve sığır, koyun, geyik ve antilopun da olduğu boynuzlular (bovidae) familyasına aittir.

 

·         Evcil keçiler çift tırnaklı, çene altında uzun sakallı, kısa ve kalkık kuyruklu, boynuzludur. Tüyler düz ve kışın soğuktan korur.

 

·         Keçiler yaklaşık olarak 70 – 120 cm yükseklikte olabilir.

 

·         Ağırlıkları 45 - 75 kg olabilir.

 

·         Keçiler cinsi olgunluğa 4 – 18 ayda ulaşırlar.

 

·         Gebelik süresi yaklaşık olarak 150 gündür. Bir doğumda 1 – 3 oğlak olabilir.

 

·         Keçilerin ömrü yaklaşık 15 yıldır.

 

·         Keçilerin yaşı dişlerinden bilinebilir.

 

·         Bir keçi yaklaşık 1.5 m atlayabilir.

 

·         Keçiler sığır ve koyunlar gibi ruminat hayvanlardır. Ruminasyon yaparlar.

 

·         Keçi sürüleri 5-20-500 başlık olabilir.

 

·         Keçiler gelişmiş 4 mideye sahiptir ve bu sayede uzun bir yaşama süresine sahiptir. Bu midelerinin özelikleri sayesinde çok miktarda besin tüketebilir.

 

·         Keçiler süt sağım makinesi ile sığırlar gibi sağılabilir.

 

·         En çok bilinen evcil keçi ırkları Ankara keçisi, Cashmere, French-Alpine, Nubian, Saanen  ve Toggenburg’dur.

 

·         Keçilerin yaşam alanları çok farklıdır. Dağlar, ovalar ve çöller olabilir.

 

·         Keçiler çok soğuk olan Antartika hariç her yerde üreyebilir.

 

·         Dünyada keçi sayısı yaklaşık 600 milyon, Türkiye’de 6 milyondur. 

 

·         Keçiler otçul hayvanlardır. Yiyecekleri arasında taze yeşil otlar, ağaç yaprakları, makilik ve çalılıklar ve diğer bitkiler olabilir.

 

·         Dünyada pek çok insan inek sütünden ziyade keçi sütü içer.

 

·         Keçi pek çok tarihçiye göre ilk evcilleştirilen hayvandır.

 

·         Keçiler para olmadan önce değerli olması nedeniyle gümüş ile eş ticari değere sahiptiler.

 

·         Keçiler koyun, inek, domuz ve tavuk hatta köpekten bile yiyecek konusunda daha seçici ve temiz hayvanlardır. Keçiler çok farklı türde bitkiyi yiyebilmelerine rağmen, kirli, bulaşık, zeminde ve yerde olan yiyecekleri yemek istemezler.

 

·         Keçiler çok titiz tüketicilerdir. Yiyeceklerini araştırırlar ve bunların en iyilerini yerler.

 

·         Keçiler araka ayakları üzerinde durarak ağaçların yüksek dallarına uzanabilir.

 

·         Keçilerin az miktarda kahve çekirdeği yedikten sonra çok enerjik olduklarının farkına varıldıktan sonra ilk kez keşif edilmiştir!

 

·         Keçi süt alkali, inek süt asidiktir. Keçi sütü düşük kolesterol ve yüksek kalsiyum, fosfor ve vitamin A içerir.

 

·         Keçi sütü doğal homojenleştirici ve çok kalya sindirilebilir. Yağ kürecikleri küçük ve inek sütündeki gibi topak oluşturmaz. Keçi sütü 20 dakikadan daha az bir sürede sindirilir(hazmedilir). İnek sütünün sindirimi hemen hemen bir gün sürebilir.

 

 

·         Keçiler susuzluğa deveden sonra en dayanıklı hayvandır ve günde 10 litre su içebilirler.

 

·         Keçi eti kolesterol bakımından tavuk etinden daha düşük değere sahiptir.

 

·         Keçi peyniri lezzet ve sağlık yönünden çok aranan bir peynirdir.

 

·         Keçiler bir yılda yaklaşık 1000 kg gübre yapabilir. 

 

·         Keçi sütünün nemlendirici özelliği vardır.

Dr. Ayhan CEYHAN, web sitesinden alıntıdır. Teşekkürler.

Facebookta Paylaş