Saanen Keçi Yetiştiriciliği

Halep Satışları Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin tıklayınız>>>

Kıl Keçisi Yetiştriciliği.
Keçilerin Kralı , Kıl Keçisidir.
tıklayınız>>>

Saanen Satışları Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin tıklayınız>>>

Maraş Dondurmasını Keçi Sütünden Üretmeyene Hapis

Maraş dondurmasını keçi sütünden üretmeyene hapis

 

Yaz aylarının gelmesiyle köşe başlarında yerlerini alan `hakiki Kahramanmaraş dondurmacıları`na Türk Patent Enstitüsü`nden kötü haber geldi. Dondurmayı K.Maraş`taki gibi keçi sütünden üretmeyenler, yasa gereği 2 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.Çünkü, yöresel ürünlerin yok olmamasını amaçlayan Coğrafi Ürünleri Koruma Kararnamesi, yöre adıyla ünlenmiş ürünlerin farklı içeriklerle üretilmesine ceza öngörüyor. Enstitü tarafından tescillenen ürünler arasında Antep fıstığı, Erzincan tulum peyniri, Giresun fındığı, Malatya kayısısı, Şanlıurfa biberi, İzmit pişmaniyesi, Kayseri pastırması, Çorum leblebisi, Kangal köpeği ve Adana kebabı yer alıyor. Yok olmaya yüz tutan el sanatları gibi yöresel ürünler ve gıdaların geleneksel anlamda yaşatılmasına çalışan Türk Patent Enstitüsü, `coğrafi işaret` olarak adlandırılan ürünlere tescil kampanyası başlattı. Bugüne kadar 157 ayrı yöresel ürün bu yönde başvuru yaptı; ancak yasal zorluklar sebebiyle bunların sadece 65`i tescil edilebildi. Enstitünün Markalar Dairesi Başkanı Kutay Kumbasar, Türkiye`de bulunan 2 bini aşkın coğrafi işaretin tümünü tescilleyip yaşatmak istediklerini belirtiyor. Başta el halıları olmak üzere, yöresel yemekler, tatlılar ve meyveler coğrafi işaret kapsamına girdiği takdirde yöre halkı birçok hakka kavuşuyor. 2002 yılında tescillenen Maraş dondurmasını özüne aykırı olarak üretmek, Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname gereği yasak. Bu dondurma tescil şartlarında öngörüldüğü gibi Toroslar`da otlayan keçilerin sütünden üretilmek zorunda. Kararnameye aykırı davrananlar hakkında 2 yıla kadar hapis cezası veya 14 bin YTL para cezası öngörülüyor. Aynı şekilde Antep baklavasını bu yörenin tereyağından, Kayseri pastırmasının da Kayseri`de otlayan besi hayvanlarından üretilmesi gerekiyor. Kutay Kumbasar, kararnameye karşılık yöresel isimlere sahip ürünlerin çeşitli bölgelerde aslına aykırı üretilmeye devam ettiğini, şikayetler çerçevesinde yasal işlem yapıldığını söylüyor. Kumbasar, coğrafi işaret ürünlerini `Belli bir yörenin beşeri, iklim ve coğrafi özelliklerinden kaynaklanan bir şekilde, benzer ürünlerden farklı birtakım özelliklere sahip olanlar.` olarak tanımlıyor. Bugüne kadar birbirinden ilginç 157 coğrafi işaret başvurusu yapıldı. Ancak bunlardan sadece 65`i tescil edilebildi. Markalar Daire Başkanı Kumbasar`a göre bunun öncelikli sebebi yasal zorluklar. Mevcut kanunlara göre tescil başvurusunda bulunan kişi veya tüzel kişiler 93 yeni liralık kayıt başvurusunun yanı sıra tescil ilanını hem yerel hem de ulusal bir gazetede yayınlamak zorunda. Yerel gazetelere ilan verilirken, ulusal gazetelerde ilan vermenin pahalı olduğunu anlatan Kumbasar, `Verilecek ilandaki tescil talebi ayrıntıları gazetede büyük yer kaplıyor. Bu nedenle milyarlarca liralık ilan parası vermek gerekiyor. Şu ana kadar başvuru yapıp da ürününü tescillemeyenlerin büyük bir bölümü gazete ilanı veremeyenlerden oluşuyor.` bilgisini veriyor. Bu konuda yeni bir yasa tasarısı üzerinde çalışan enstitü, tescil almayı kolaylaştıracak. Tanınmış ürünler koruma altında Türk Patent Enstitüsü, 21 ayrı el halısı çeşidini yöresel ürün olarak tescil ederken bu yönde birbirinden ilginç örnekler de var. Eskişehir`in lüle taşından Antep`in fıstığına, Bozdağ`ın kestaneşekerinden Erzincan`ın tulum peynirine kadar birçok ürün `coğrafi işaretler` kapsamına alındı. Türk Silahlı Kuvvetleri`ne bağlı Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı ise Türk atı, Kars Türk çoban köpeği ve Türk tazısını tescilledi. Tescillenen bazı yöresel ürünler şöyle: Giresun tombul fındığı, Malatya kayısısı, Şanlıurfa biberi, İzmit pişmaniyesi, Kayseri sucuğu, Kayseri pastırması, Erzincan bakırı, Çorum leblebisi, Maraş biberi, Mersin cezeryesi, Ödemiş patatesi, Kangal koyunu, Damal bebeği, Mustafakemalpaşa tatlısı, Kangal çoban köpeği, Osmaniye yerfıstığı, Anamur muzu, Siirt battaniyesi, Siirt perde pilavı, Pervari balı, Tavşanlı leblebisi, Gümüşhane dut pestili, Adana kebabı.
 

 

Basından alıntıdır.

 

Facebookta Paylaş