Saanen Keçi Yetiştiriciliği

Halep Satışları Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin tıklayınız>>>

Kıl Keçisi Yetiştriciliği.
Keçilerin Kralı , Kıl Keçisidir.
tıklayınız>>>

Saanen Satışları Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin tıklayınız>>>

Macar Fiğ Tohumu

Macar Fiğ Tohumu Yetiştiriçiliği:Yurdumuzda macar fiğ tabiatta doğal olarak bulunur.Macar fiğ tohumunun ıslahını yabancı ülkelere kaptırdığımızdan isim verme hakkını kaybetmiş bulunmaktayız.Son yıllarda macar fiğ ekimi hızlanmıştır.Kaliteli bir kaba yem bitkisi çeşididir.Çok kaliteli kuru otu olur.Macar fiğ balyası tercih edilen bir yem bitkisidir.

Macar Fiğ Tarihcesi:

Macar fiğinin(Vicia pannonica Crantz) kökeni Macaristan olup, Orta Avrupa, Tuna Ülkeleri ve Doğu Akdeniz Bölgesinin yerel bitkisidir. Macar fiği bugün İspanya'dan Ön Asya ve Kafkaslara kadar tüm Akdeniz bölgesinde aşağı Tuna ülkelerinden Orta Avrupa'ya kadar yayılmaktadır.

Dekera 10 -12 kg macar fiğ tohumu ekilir.Firmamızda kaliteli,sertifikalı macar fiğ tohumları mevcuttur.

Ülkemizde Macar Fiğ


Ülkemizde yabani olarak bir çok varyetesi(çeşitleri)her yerde yetişmekte olan bu fiğ ilk kültür formları Macaristan'dan alındığı için bu isim verilmiştir.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde tercih edilen bir fiğ çeşididir.Yurdumuzun Doğu Anadolu'dan başka bölgelerinde kıştan önce ekilebileceği denenmiş olduğu için buralarda yerleşmesine ve gelişmesine çalışılmaktadır.

Macar fiğinin tohumları sert kabuklu olmadığı için çimlenmesi kolaydır. Meyveleri çabuk çatlamaz. Bundan dolayı hasatta tohum kaybı çok azdır.Oldukça erken çiçek açtığı için erken biçime gelir.

Uygun iklimlerde, ot için alınan biçimden sonra tekrar biçime gelir.Kuru ot için biçilmesse dane vererek hasat dönemine ulaşır.. Tohum rengi koyu esmer, siyah veya mozaik rengindedir. Çiçek rengi beyaz, beyazımsı, sarı veya menekşedir

 

Adi Fiğ Tohumu ve Tarihcesi:

Fiğ tohumu çeşitleri ülkemizde vazgecilemiyen bir yem bitkileridir.Fiğ tohumu fiyatları son yıllardaki talep nedeniyle artmıştır.Fiğ tohumuna devletimiz kaba yem desteklemesi ödemektedir.Toprağa çok yüksek azot verir.Diğer mahsüllerin verimini artırır.Bir çok çiftçi adi fiği toprağı zenginleştirmek için,organik yeşil gübre için ekmektedir.Dekera 10-12 kg ekilir.

Fiğ tohumu çeşitlerinin anavatanı; Anadoludur.Akdeniz Bölgesi ,Güneybatı Asya ülkeleridir. Fiğ çeşitleri tırmanıcı sülüklere sahiptirler. Çoğu sapı zayıf olduğundan sülükleri ile tutunarak gelişmektedirler. Bunun için tahıllarla birlikte de ekilişi yapılmaktadır.

Fiğ tohumununönemli başlıca türleri: Adi fiğ(Vicia sativa L.), Tüylü fiğ(Vicia Villosa Roth), Macar fiği(Vicia Pannonica Crantz), Koca fiğ(Vicia Narbonensis L.), Burçak(Vicia ervilla L.) dır.

Dünyada ve Türkiye’de fiğ türleri arasında en çok yetiştirilen ve tanınan türler adi fiğ ve macar fiğ yem bitkisidir. Fiğ yem bitkileri soğuğa ve kuraklığa  dayanma yeteneğine sahiptir.Macar fiğ  ve adi fiğ kışlık ya da  yazlık olarak ekilebilen bir baklagil yem bitkisi çeşididir.Fiğ çeşitleri tek yıllık bir kaba yem tohumudur.

Fiğ serin bölgelerde yazlık olarak, sıcak bölgelerde  kışlık olarak ziraatı yapılmaktadır.. Kışa dayanma yeteneği -8 oC  olup daha düşük ısılarda donmaktadır. Nemli ve serin iklim bölgelerinde iyi gelişme göstermektedir. Kuraklık arttıkça gelişme geriler. Fiğ ziraatına uygun topraklar iyi dreneli, tınlı topraklardır. Su tutan topraklar fiğ yetiştiriçiliği için uygun değildir.

Fiğ buğday ekim zamanında ekilir.Çok sert iklimlerde ilkbahar ekimi tavsiye edilir.Ekim derinliği hafif topraklarda 6-7 cm, ağır topraklarda 3-4 cm dir.

Fiğ baklagil yem bitkisi olduğundan havanın serbest azotundan yararlanabildiğinden azotlu gübreye ihtiyaç duymaz. Bu nedenle ekimle birlikte dekara 6-7 kg P2O5 hesabı ile gübre verilmelidir.

Fiğ tahıllarla beraber (arpa, yulaf, çavdar) karışık olarak da ekilebilir. Böyle durumlarda hem yemin kalitesi artar, hem de bitkiye dayanak sağlanmış olur. Karışım oranı bitkinin cinsine ve toprak yapısına bağlı olarak 1/2, 1/3, ¼ olabilmektedir.Fiğ arpa,buğday,çavdar,tritikale ve italyan çimiyle beraber ekilebilinir. 

Hasat zamanı ot balyası kalitesini yakından etkiler.. Biçim zamanı geciktikçe kuru ot verimi artar ancak kalitesi azalır. Yeşil ot üretimi için en uygun hasat zamanı %25 çiçeklenme tamamlandığı zamandır. Fiğ Silajı yapma ve kuru ot üretimi için hasat biraz daha geç yapılır. Tohum üretimi için ise baklalar iyice sararıp kuruduğu zamandır. Hasat sabahın erken saatlerinde veya gece  serinde yapılmalıdır Dekara ortalama verim rakamları 500-700 kg kuru ot balyasıdır.

Facebookta Paylaş