24/08/2021
1096

Halep Keçisi Yetiştiriciliği

Halep keçisi yetiştiriciliği yörük kültürünün bir parçasıdır. Yörük kültürü Anadolu’yu Türkleştiren kültürdür. Türklerde keçi yetiştiriciliği hayatın bir parçasıdır. Halep keçisi Doğu Akdeniz’de tarihten beri yetiştiriciliği yapılan bir yerli ırkımızdır. 1. Dünya Savaşı’nda Fransızlarla yapılan antlaşma sonrasında Halep şehrimiz Fransızlara bırakılarak bugünkü Suriye devleti sınırları içerisinde kalmıştır. Halep keçisi asla bir Arap ırkı değildir. Gerçek bir Türk ırkıdır. Halep şehrimizin Türkiye’den ayrı düşmesiyle Halep keçilerimizin belirli bir kısmı da Suriye’de kalmıştır.



Halep keçisinde Dünya pazarında hak ettiğimiz yeri alabilmemiz için Halep keçisi yetiştiriciliğine en üst düzeyde önem vermek durumundayız. Halep keçisi sürülerini hızlı bir şekilde seleksiyona tabii tutmak gerekir. Halep keçisi yetiştiricilerine safkan damızlık Halep tekeler dağıtılmalıdır. Yıllarca Türkiye geneline ve Azerbaycan’a özel seçtiğimiz damızlık Halep çebiçleri dağıtımını yapmış bulunmaktayız. Dağıttığımız hayvanlar içerisinde 3 memeli keçi bile bulunmamaktaydı. Çok titizlikle damızlık dağıtımı yaptık. Tüm dağıttığımız damızlıkları brusella kan tetkiklerinden geçirdik. İnsanlarımıza ari bir Halep keçisi gen kaynağı potansiyeli oluşturduk.



Halep keçisi işsizlik için yegane çözümdür. Büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinin büyük sermaye gerektirdiğini ve birçok handikapının olduğu herkesçe bilinmektedir. Ama 40 – 50 bin lira bir sermayesi olan bir çiftçi 15 – 20 Halep keçisi alarak Halep keçisi yetiştiriciliğine başladığında asgari ücret seviyesinden daha yüksek rakamlarda bir geçim çıkarabilir. Çiftçilerimizin hayat standartı yükselir. Halep keçisi etinden, sütünden insanımız en üst düzeyde istifade etmiş olur. Sağlıklı doğal organik protein kaynağıyla beslenmiş olur. Malum olduğu üzere keçi yetiştiriciliği ana hatlarıyla organiktir. O nedenle keçi ürünleri ile beslenen insanlarımız doğrudan organik gıdalarla beslenmiş olur. Halep keçisi yetiştiriciliği köyden kente göçü önler. Göçü önlediği için şehirlerin ağır yükünü azaltır. Halep keçilerini beslemek çok kolaydır. Halep keçileri çalı, diken, ot ne bulursa beslenebilen tarla bozmalarında kolayca karnını doyurabilen kanaatkar bir keçimizdir. Biz değerini bilmesek de Dünyada en çok rağbet gören keçi ırklarından bir tanesidir. Dünyanın birçok ülkesinden Halep keçisi temin etmek için çiftliğimize başvurular gelmektedir. Yurtdışından gelen Halep keçisi taleplerini karşılamakta zorlanmaktayız. İşsiz gençlerimize köylerine tekrar dönerek Halep keçisi yetiştiriciliği işine başlamalarını tavsiye etmekteyiz. Tarım Bakanlığımız ve Ziraat Bankası bu konuda birçok destekler sağlamaktadır.



Halep keçisi yetiştiriciliği için Torunoğlu Keçi Çiftliğini her daim arayabilirsiniz.
Veteriner Hekim Cengiz Torun 0555 997 50 75 – 0532 266 40 41