30/03/2022
1180

Teff Grass Tohumu

Teff grass tohumu, dünyada oldukça rağbet gören bir yem bitkisi çeşididir. Dünyada geniş alanlarda ziraat ve tarımı yapılmaktadır. Yazlık bir yem bitkisidir. Kısa sürede çok hızlı bir büyüme performansı ortaya koymaktadır. Adana’da yaptığımız tarla çalışmalarında 35 günde 80 cm boya ulaştığını gözlemlemiş bulunmaktayız.

Teff grass yem bitkisi tohumunu ilk kez Torunoğlu Tohumculuk firma sahibimiz Cengiz Torun Anadolu topraklarıyla buluşturmuştur. Yapılan deneysel ekimlerde iyi netice alınması sonucunda ilerleyen yıllarda Tarım Bakanlığına tescili yaptırılarak ülkeye kazandırılmıştır.

Teff grassın iki farklı tohumu vardır.

  1. Tahıl tipi teff – zayıflama çayı tohumu. İnsan gıdası amacıyla kullanılır.
  2. Ot tipi teff grass – yem bitkisi olarak tescilli bir çeşittir. Hayvan yem bitkisi olarak kullanılır.

Ülkemizde sahtekar satıcılar tarafından tahıl tipi teff – zayıflama çayı, ot tipi teff grass diye çiftçilerimiz aldatılarak satışı yapılmaktadır. Çiftçilerimizin bu aldatıcı telkinlere iltifat etmemeleri ve bu tahıl tipi teffi almamaları kendi menfaatleri gereğidir.

Teff grass ot tipi olarak dekara 1,5 kg miktarında tohum ekilmektedir. Tohumu bilinen tohumlar arasında en küçük olanlardan biridir. Teff grass tohumu küçük olduğundan tohum ekimi biraz zahmetlidir. Derine kaçırmadan tohumu yüzeye ekilir. Tohum yatağı düzgün hazırlanır, kesekler ezilir. Tohum çıkana kadar tarlanın yüzeyi düzenli olarak sulanır.

Teff grass hem sıcaklığa hem kuraklığa mükemmel derecede uyum sağlamış eşsiz bir kaba yem bitkisidir. Yaprakları ince olduğu için su kaybı yok denecek kadar azdır. Teff grass otu ince zarif bir ottur. Yaprakları da incedir. Leziz bir yem bitkisidir. İnek, manda, koyun, keçi ve atlar tarafından zevkle tüketilir. Besleyici özelliği çok yüksektir. Protein oranı yüksektir. Kurusunda %14’e kadar ham protein vardır. Yeşilinde %15-20 ham protein vardır.

Ülkemizde uzun yıllardır büyük tonajlarda kaba yem açığı baş göstermiştir. Hayvancılığımızın içinde bulunduğu girdaptan kurtulabilmesi için kaba yem sorununu çözmek zorundayız. Ot tipi teff grass Türkiye’nin kaba yem açığını kapatmada son yıllarda önemli bir görev ifa etmeye başlamıştır.

Ot tipi teff grass hayvanlarda ciddi et ve süt artışı sağlamaktadır.

OECD sertifikalı ithal orijinal ot tipi teff grass siparişi vermek ve detaylı bilgi almak için firmamızı arayabilirsiniz.

Torunoğlu Tohumculuk 0532 266 40 41 – 0322 239 88 08 – 0322 239 88 09